Kochasz wypiekać? Kup fajne formy do pieczenia

O standardzie warsztatu stanowi ilość małych, liczonych w setkach narzędzi. Nie inaczej wygląda to w kuchni. Miejsce produkcji i serwowania domowych posiłków to nie tylko maszyny pokroju kuchenek mikrofalowych czy zmywarek. Do piekarnikowego „majsterkowania” szczególnie przydają się też niewielkie formy silikonowe do pieczenia. Kucharze „od święta” zadowolą się papierkowymi foremkami, pod jednorazowe wypieki.

ciasta

Autor: Frank Fox
Źródło: http://www.flickr.com

Wydatek to tutaj groszowa sprawa – „papierowe” foremki posłużą jednie na jedno pieczenie. Zdania w środowisku kuchennym są jednak różne. Niepodważalna jest za to żywotność i odporność foremek na babeczki czy ciasta dużego kalibru. Twórcy gwarantują odporność sztucznych form na wysokie temperatury piekarnika (powyżej 200 stopni). Są łatwe w zmywaniu i dostępne w atrakcyjnej cenie.

Silikonowa forma z wgłębieniami na kilkanaście ciastek to koszt kilkudziesięciu złotych, zwykle w przedziale 30-60 zł. Ciekawa oferta dla miłośników wypieków – Pojedyncze formy dostępne są zarówno w rozmiarach małych babeczek (w komplecie) lub pod większe ciasta. W drugim przypadku formy silikonowe przypominają miskę na zupę. To wyjątkowa alternatywa na stosowane do tej pory ciężkie stalowe, trudno zmywalne blachy. Dają duże pole manewru jeśli chodzi o wygląd ciastek.

Jeśli ta tematyka Cię intryguje, bez zwłoki kliknij ten odnośnik! Przedstawiana w tamtym miejscu pełna notka (https://www.cafepanamera.com/kolumbia-excelso) niewątpliwie też Cię zaintryguje!

Mogą przyjmować dowolne kształty: prostokątów, choinek, gwiazdek. Foremki silikonowe mają jeden, powtarzany przez użytkowników minus – bywają niestabilne, szczególnie przy wlewaniu płynnej masy ciasta. Wymieszana „zaprawa” pod muffinkę, wlana uprzednio do foremki, jest trudna do ustawienia i regulowania. Zaleca się czynienie tego płynnym ruchem, aby forma nie odgięła się, a zawartość foremki mogła się spokojnie piec.

chleb

Autor: Edsel Little
Źródło: http://www.flickr.com

Dysponując keksówką lub dużą formą posiądziemy możliwość upieczenia swojego bochenka chleba. Skutecznie przygotowany gwarantuje niepowtarzalny smak i zapach. Aby całe przedsięwzięcie z chlebem zakończyło się przyjemnym efektem, kluczowe są sprawdzone formy do chleba. Zakwas chlebowy potrafi różnie reagować na źle przygotowane formy. Przed posypaniem mąką i zalaniem zakwasem formy zaleca się wysmarowanie jej tłuszczem i owinięcie w papier. Odczujemy to później, a w dodatku ułatwi nam to zmywanie formy.